ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές:
- θα έχουν την δεξιότητα να συνδυάσουν και να διαχειριστούν όλα τα στάδια των γεωδαιτικών τοπογραφικών εργασιών ώστε τελικά να παραδώσουν μία πλήρη τοπογραφική μελέτη
- θα έχουν την δεξιότητα να σχεδιάσουν, αναπτύξουν και να διαφοροποιήσουν όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο μια τοπογραφική μελέτη όπως αυτή ζητείται στην αγορά εργασίας
- θα είναι ικανοί να αναλάβουν την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα εργασίας που προκύπτουν κατά τη διάρκεια μίας τοπογραφικής μελέτης και να αντιμετωπίσουν τα εκάστοτε προβλήματα και να τα επιλύσουν χρησιμοποιώντας την εμπειρία και τις γνώσεις τους
- θα έχουν κατανοήσει το θεωρητικό υπόβαθρο των σύγχρονων μεθοδολογιών και τεχνικών της Τοπογραφίας και θα είναι πλέον σε θέση να σχεδιάζουν και να πραγματοποιούν τοπογραφικές μελέτες
- ειδικότερα, θα έχουν την δυνατότητα όχι μόνο να κατανοούν την λειτουργία των σύγχρονων τοπογραφικών οργάνων και λογισμικών αλλά, έχοντας εμπεδώσει το θεωρητικό υπόβαθρο, θα μπορούν να αξιολογούν τα παραδοτέα και να αντιμετωπίζουν βασικά προβλήματα.
- παράλληλα, θα έχουν αποκτήσει την ικανότητα να προγραμματίζουν την επίλυση βασικών τοπογραφικών προβλημάτων και να προσαρμόζουν την επίλυση στις εκάστοτε νέες απαιτήσεις του προβλήματος
- ακόμα, θα έχουν καλή αντίληψη για τις δυνατότητες της τοπογραφίας και την σχέση της με τα συναφή επιστημονικά πεδία
- τελικώς, με βάση τα προαναφερθέντα, θα έχουν την ικανότητα να σχεδιάζουν, να εκτελούν και να αξιολογούν επιτυχώς τα σύγχρονα τοπογραφικά έργα, και παράλληλα να παρακολουθούν και να αφομοιώνουν τις σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις
Γενικές Ικανότητες
- Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών
- Αυτόνομη εργασία
- Ομαδική εργασία
- Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
- Σχεδιασμός και διαχείριση έργων
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Θεωρητικό Μέρος
- Σχεδιασμός τοπογραφικών εργασιών με βάση τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές τους.
- Επιλογή οργάνων, μεθοδολογίας και τεχνικών μέτρησης.
- Διαδοχή εργασιών και ενδιάμεσοι έλεγχοι.
- Περιεχόμενο και στοιχεία Τοπογραφικών Διαγραμμάτων, καθορισμός του επιπέδου λεπτομέρειας της αποτύπωσης ανάλογα με την κλίμακα διαγράμματος και τυχόν ειδικές απαιτήσεις.
- Διαδικασία εργασιών αποτύπωσης: αναγνώριση περιοχής, εγκατάσταση δικτύων, τριγωνομετρικό δίκτυο, πολυγωνομετρικό δίκτυο, υψομετρικό δίκτυο, λήψη στοιχείων εδάφους, ταχυμετρία, έλεγχος ικανοποίησης απαιτήσεων του έργου, παράδοση εργασίας.
- Βασικά στοιχεία υδρογραφικών αποτυπώσεων.
- Σχετική νομοθεσία και προδιαγραφές.
- Σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων ειδικών χρήσεων. Τοπογραφικό διάγραμμα για τη μεταβίβαση ακινήτων. Τοπογραφικό διάγραμμα για την έκδοση οικοδομικής άδειας. Τοπογραφικά διαγράμματα για τον ορισμό αιγιαλού και παραλίας.
- Εκτός σχεδίου περιοχές – οικισμοί χωρίς εγκεκριμένο σχέδιο.
- Τοπογραφικό διάγραμμα για τη σύνταξη διαγράμματος εφαρμογής.
- Τοπογραφικό διάγραμμα για την τροποποίηση των Ρ.Γ. – Ο.Γ. εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου.
- Τα τοπογραφικά διαγράμματα που κατά την κείμενη νομοθεσία συντάσσονται και προσαρτώνται σε εγγραπτέες πράξεις, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
- Τα διαγράμματα γεωμετρικών μεταβολών που συνυποβάλλονται με τις αιτήσεις καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων και τις αιτήσεις διόρθωσης των γεωμετρικών στοιχείων προς τα Κτηματολογικά Γραφεία, στις περιοχές που λειτουργεί Κτηματολόγιο.
Εργαστηριακές Ασκήσεις
Το εργαστηριακό μέρος του μαθήματος περιλαμβάνει ολοκληρωμένη εργασία αποτύπωσης αστικής περιοχής μέσηςέκτασης. Συλλογή απαραίτητου υλικού για την πραγματοποίηση των εργασιών (σημεία οριζοντιογραφικής & υψομετρικής εξάρτησης, διαθέσιμα υπόβαθρα, τυχόν υφιστάμενο σχέδιο πόλης, πράξειςεφαρμογής κ.λπ.). Αναγνώριση περιοχής, ίδρυση νέων σημείων εξάρτησης, σχεδιασμός εξαρτημένων οδεύσεων. Μετρήσεις τομών, πολυγωνομετρίας, ταχυμετρίας & γεωμετρικής χωροστάθμησης. Επεξεργασία των μετρήσεων, επίλυση, κατανομή περιοχής σε πινακίδες, σχεδιαστική απόδοση στην κλίμακα του έργου, ετοιμασία τευχών τεκμηρίωσης των εργασιών (τεχνική έκθεση, τεύχη μετρήσεων και υπολογισμών). Οι Τοπογραφικές Ασκήσεις Υπαίθρου πραγματοποιούνται στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης Ι και πιθανώς σε περιοχές κοντά στην Αθήνα.
Μέθοδος Αξιολόγησης
Ι. Γραπτή τελική εξέταση (60%) που περιλαμβάνει:
- Ερωτήσεις σύντομης απάντησης
- Επίλυση προβλημάτων
- Συγκριτική αξιολόγηση στοιχείων θεωρίας
ΙΙ. Εργαστηριακή εργασία (40%)
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ελληνική
- Βλάχος Δ., 1987. Τοπογραφία. Τόμος Β. Εκδόσεις ΑΠΘ.
- Γραικούσης Γ., Λαγός Αιμ., 2011. Αρχές Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής. Σύγχρονη Εκδοτική, Αθήνα
- Καλτσίκης Χ., Φωτίου Α., 1999. Γενική Τοπογραφία. Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη.
- Ντίνης Ο., 2008. Από την Χάραξη ως την Κατασκευή των Οδών. Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη.
- Τσούλης Δ., 2004. Εισαγωγή στην Τοπογραφία. Εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη.
Ξενόγλωσση
- Allan A.L., Hollwey J.R., Maynes J.H.B., Amin A., 1980. Practical Field Surveying and Computations. Heinmann, Portsmouth, ΝΗ.
- Andersen J. M., Mikhail E. M., 1998. Surveying: Theory and Practice. 7th edition, McGraw-Hill, New York.
- Blachut T., Chrzanowski A., Saastamoinen J., 1979. Urban Surveying and Mapping. Springer, Berlin.
- Buckner R. B., 1983. Surveying measurements and their analysis. Landmark Enterprises, Cordova, CA.
- Johnson A., 2004. Plane and Geodetic Surveying. The Management of Control Networks. Spon Press, London & New York.
- King R. W., Masters E. G., Rizos C., Stolz A., Collins J., 1987. Surveying with Global Positioning System FERD. Dümmler Verlag, Bonn.
- Shepherd F. A., 1977. Engineering Surveying. Edward Arnold, London.
- Schofield W., Breach M., 2007. Engineering Surveying. Butterworth-Heinemann. Elsevier.
- Uren J., Price W. F., 2005. Surveying for Engineers. 4th edition, MacMillan Press, London.