Λιβιεράτος Ευάγγελος

qode interactive strata

Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό (ΔΕΠ)

Επίτιμος Καθηγητής

Προσωπική Ιστοσελίδα

https://cartography.web.auth.gr/Livieratos/

Ομότιμος Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

Βιογραφικό Σημείωμα

Πρωτόκολλο Τελετής Αναγόρευσης

Πρακτικό Συνέλευσης Τμήματος

 

Παρουσίαση του έργου του Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ευάγγελο Λιβιεράτο από τον Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής της Σχολής Μηχανικών, Καθηγητή Ανδρέα Τσάτσαρη:

Το επιστημονικό έργο του τιμωμένου σήμερα προσώπου είναι τέτοιας εμβέλειας που οι γνώστες του θα έπρεπε να ομιλούν αρκετές ώρες για να περιγράψουν τις λεπτομέρειές του, το βάθος και το εύρος του.

Tο γεγονός να προσπαθήσει κάποιος να αναφερθεί σε αυτό επιγραμματικά δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι το υποβαθμίζει. Απλώς, σε αυτού του είδους τις τελετές ο χρόνος είναι αρκετά στενός.

Με αυτή μου την εισαγωγή επιθυμώ να απολογηθώ προς τον τιμώμενο και το εκλεκτό ακροατήριο, και ταυτόχρονα να μην παρεξηγηθώ για όσα με σεβασμό ελλειπτικά θα αναφέρω.

Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη μέρα για τα Χαρτογραφικά πράγματα της χώρας, καθώς όχι μόνο γιορτάζουμε τα 30 χρόνια από την ίδρυση της ΧΕΕΕ, αλλά έχουμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να τιμούμε και τον εμπνευστή και ιδρυτή της.

Ο Βαγγέλης Λιβιεράτος έχει μακρόχρονη εξειδίκευση σε διαδικασίες γεωχωρικής γνωστικής αναπαράστασης στο πλαίσιο του χαρτογραφικού εγγραμματισμού, συμπεριλαμβανομένων των θεματικών χαρτογραφήσεων και της χαρτογραφικής κληρονομιάς ως απαραίτητων φορέων γνώσης για την καλύτερη αντίληψη, κατανόηση και διαχείριση γεωχωρικών θεμάτων στον σύγχρονο κόσμο.

Το πλαίσιο αυτό αναδεικνύει την διεπιστημονική του δεινότητα. Η πολυσχιδής ακαδημαϊκή του προσωπικότητα, αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν υπάρχουν φραγμοί σε συνεργασίες μεταξύ επιστημονικών περιοχών που για έναν κοινό νου φαντάζουν αδύνατες. Ο όρος χαρτογραφικός εγγραμματισμός δηλώνει ακριβώς αυτό. Τη δυνατότητα δηλαδή μιας αρμονικής σύμπλευσης μεταξύ θετικών και θεωρητικών επιστημόνων με εργαλείο τον χάρτη.

 Επιτρέψατέ μου τώρα να αναφέρω ορισμένες σημαντικές καινοτομίες του έργου του:

  • Στις αρχές Δεκαετίας του ’80 εισάγει πρώτος στη χώρα την Αυτοματοποιημένη Χαρτογραφία, που τη θεμελιώνει στις ψηφιακές μεθόδους για την ανάλυση των χαρτών και τη χαρτογραφική παραγωγή. Είναι θα έλεγα η αρχή του σχηματισμού στο πνεύμα του, της ψηφιακότητας στη Χαρτογραφία.
  • Το 1996 αναδεικνύει την ατομική του ευαισθησία σε κοινωνικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με ανθρώπους ειδικών δεξιοτήτων, συλλαμβάνοντας και υλοποιώντας τα Ψηφιακά Συστήματα Χαρτογραφικής Σχεδίασης και Παραγωγής για άτομα με προβλήματα όρασης.
  • Η κατά τη γνώμη μου μεγάλη τομή στο μέχρι εκείνη τη στιγμή έργο του είναι, ότι μετά από μακροχρόνια μελέτη και έρευνα σε διεθνή ιστορικά αρχεία, ανακαλύπτει το 2008 την ύπαρξη δύο τύπων της περιώνυμης Χάρτας του Ρήγα με τη βοήθεια ψηφιακών συγκριτικών μεθοδολογιών. Το γεγονός ότι υπήρχαν δύο τύποι της Χάρτας έμενε κρυφό για τους ιστορικούς από το 1700 μΧ μέχρι την ανακάλυψη αυτή.
  • Η επόμενη σημαντική τομή στο έργο του θα έλθει από λίγο αργότερα όπου οι προσεγγίσεις της Χαρτογραφίας μέσω του εγγραματισμού, της γεωχωρικής απεικονιστικής μνήμης και της ψηφιακότητας στην χαρτογραφική κληρονομιά κυριαρχούν στο μέχρι σήμερα έργο του. Τα παραπάνω αποτελούν πλέον στοιχεία της επιστημονικής του ταυτότητας. Δηλώνει με κάθε τρόπο πολέμιος του χαρτογραφικού αναλφαβητισμού και ταυτόχρονα αναδεικνύει όσο λίγοι επιστήμονες τη σημασία του γεωγραφικού χώρου και των χαρτών στο σχεδιασμό, τη διακυβέρνηση και την επικοινωνία.
  • Η σημαντική καινοτομία στο έργο της παρούσας περιόδου είναι ότι προάγει τη συμβολή των απεικονιστικών τεχνολογιών της γεωχωρικής μηχανικής στην ψηφιακή προοπτική των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών και του περιβάλλοντος.

Οι σπουδές του όπως και η ακαδημαϊκή του καριέρα είναι λαμπρές, όπως ήδη αναφέρθηκε από τον κ. Κοσμήτορα

Οι εθνικές και διεθνείς του διακρίσεις είναι αξιοσημείωτες και έχουν πάντα ως γνώμονα τη ‘γεωδαιτική σκέψη’ και τη ‘γεωχωρική μηχανική’ του παιδεία.

Όπως αντιλαμβάνεται κάποιος, από την αφυπηρέτησή του το 2015 μέχρι σήμερα ο Βαγγέλης Λιβιεράτος έχει κάνει ένα νέο κύκλο αξιοσημείωτων διεθνών δράσεων, γεγονός που εντοπίζει το επιστημονικό σθένος και την ακαδημαϊκή πληρότητα του ανδρός.

Σήμερα, αναδεικνύοντας για μία ακόμα φορά τη διεπιστημονική του δεινότητα είναι ανώτερο μέλος του έργου DiLiMAPS (Σύστημα Χαρτών Ψηφιακών Βιβλιοθηκών), ενός έργου εμβληματικού, που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας με πάνω από 1.000.000 ευρώ, και έχει ως στόχο τη συγκέντρωση και την ψηφιακή ολοκλήρωση ιστορικών χαρτών που βρίσκονται σε βιβλιοθήκες της χώρας.

Ως Ομότιμος Καθηγητής, της Πολυτεχνικής Σχολής του, Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και μέλος του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας και Γεωγραφικής Ανάλυσης CartoGeoLab, ο Βαγγέλης Λιβιεράτος μοιράζει απλόχερα το φως της γνώσης του δίχως φραγμούς, ως ένας άοκνος ακαδημαϊκός δάσκαλος τον οποίον ποτέ δεν πτόησε η αφυπηρέτησή του.

Συνεπώς η ανακήρυξή του ως Επίτιμου Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του ΠΑΔΑ, λειτουργεί ως φυσική συνέπεια της εν γένει προσωπικότητάς του, αντανακλώντας την ευγνωμοσύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας για την εξαιρετική του προσφορά στο διεθνές χαρτογραφικό στερέωμα, και προσθέτει ένα επιπλέον λιθαράκι για τη συνέχιση της σημαντικής του δραστηριότητας στον τομέα της χαρτογραφίας.