Κύκλος Ανοικτών Επιστημονικών Σεμιναρίων 2023-2024
Τα Σεμινάρια είναι μία επιστημονική πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ του Τμήματος που έχουν σκοπό να ενημερώσουν την ακαδημαϊκή μας κοινότητα με τις τρέχουσες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Πραγματοποιούνται την Τετάρτη στις 14:00, στην ερευνητική μονάδα Τηλεπισκόπησης του ερευνητικού εργαστηρίου Γεωχωρικής Τεχνολογίας (Αίθουσα Κ10.101, 1ος όροφος του κτιρίου Κ10). Οι ομιλίες είναι γενικού επιστημονικού περιεχομένου, με έμφαση σε θέματα σχετικά με την επιστήμη και την τεχνολογία της Γεωπληροφορικής. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, τα σεμινάρια υποστηρίζονται από την ερευνητική μονάδα Τηλεπισκόπησης του ερευνητικού εργαστηρίου Γεωχωρικής Τεχνολογίας.
Οι ομιλίες γίνονται στην Ελληνική ή την Αγγλική γλώσσα.
Χειμερινό εξάμηνο
Η παρουσίαση αυτή αφορά την έρευνα που πραγματοποιείται με σκοπό τη μελέτη και τη μοντελοποίηση στοιχείων της οπτικής αντίληψης χαρτογραφικών υποβάθρων που αξιοποιούνται σε δημοφιλείς διαδικτυακές υπηρεσίες. Σχεδιάζεται και υλοποιείται ένα χαρτογραφικό πείραμα που βασίζεται στην εφαρμογή τεχνικών καταγραφής και ανάλυσης οφθαλμικών κινήσεων. Ο κύριος στόχος του πειράματος συνδέεται με τον προσδιορισμό χαρακτηριστικών τιμών τυπικών δεικτών ανάλυσης. Επιπροσθέτως, τα πειραματικά δεδομένα που συλλέγονται χρησιμοποιούνται για την παραγωγή συσσωρευτικών στατιστικών θερμικών χαρτών προσοχής, οι οποίοι υποδεικνύουν τη συνολική συμπεριφορά παρατήρησης.
H κατάτμηση σε επιμέρους υπο-εικόνες (patches) παρέχει μια εναλλακτική αναπαράσταση των ψηφιακών εικόνων και αποτελεί βασικό βήμα προεπεξεργασίας σε πολλές εφαρμογές. Το patchIT είναι ένα νέο εργαλείο λογισμικού, το οποίο παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κατάλληλο για τη συστηματική και αυτοματοποιημένη εξαγωγή patches από εικόνες με βάση γεωμετρικά και χωρικά κριτήρια που ορίζονται από τον χρήστη.
Ο εντοπισμός κειμένου σε ιστορικούς χάρτες αποτελεί μια απαιτητική διεργασία καθώς το κείμενο στους χάρτες μπορεί να έχει οποιοδήποτε μέγεθος και προσανατολισμό, να είναι καμπυλωμένο, ή να επικαλύπτεται με άλλα χαρτογραφικά στοιχεία, όπως δρόμους, όρια και ισοϋψείς καμπύλες. Στην παρούσα ομιλία παρουσιάζονται τεχνικές βελτιστοποίησης της ακρίβειας των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή μεθόδων βαθιάς μάθησης (deep learning) για τον εντοπισμό του κειμένου σε ιστορικούς χάρτες.
Παρουσιάζεται μια νέα μέθοδος για την ποσοτικοποίηση της οπτικής ετερογένειας των έντυπων χαρτών. Η μέθοδος βασίζεται στη φασματοσκοπία διάχυτης ανάκλασης και σε μια τυχαία κατάτμηση και δειγματοληψία σε χάρτες με διαφορετικά επίπεδα κλίμακας. Αποδεικνύεται ότι ένας δείκτης που βασίζεται στην εντροπία Shannon των δειγμάτων μπορεί να είναι αποτελεσματικός στον χαρακτηρισμό της οπτικής ετερογένειας και της κλίμακας των χαρτών, καθώς και ότι η κλίμακα του χάρτη επηρεάζει έντονα το περιεχόμενο πληροφοριών και την οπτική ετερογένεια του χάρτη.
Στο πλαίσιο της διάλεξης θα γίνει μία σύντομη παρουσίαση μεθόδων καταγραφής και ανάλυσης πειραματικών δεδομένων κινήσεων κέρσορα. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν μεθοδολογικά πλαίσια συλλογής δεδομένων κατά την εκπόνηση πειραματικών διαδικασιών, ενδεικτικοί στατιστικοί δείκτες ανάλυσης καθώς επίσης και σχετικές τεχνικές οπτικοποίησης των συλλεγόμενων δεδομένων. Επίσης, θα δοθούν συγκεκριμένα παραδείγματα χαρτογραφικών πειραματικών μελετών από το ερευνητικό πεδίο της οπτικής αντίληψης χαρτών.